Mide balonu Nedir?
Gastrik balon(Mide Balonu), mideye yerleştirilen metilen mavisi serum ile doldurulan doldurulmuş yumuşak tıbbi silikon torbadır.
Balon ile gıda tüketim miktarı daha az olması ve daha uzun süre tok kalınması hedeflenir.
Endoskopi yardımı ile mideye yerleştirildikten sonra, bireyin mide hacmine göre 400-750 cc metilen mavisi ile renklendirilmiş iv serum ile şişirilen medikal silikon balondur.
Diyet yapmada başarı elde edememiş, ameliyat olmak istemeyen kişilere uygulanırken, ayrıca yüksek cerrahi riski taşıyan kişilere de uygulanan ameliyat olmayan cerrahi kilo verdirme yöntemidir.
Gastrik balonun 6 ay veya 1 sene uygulanabilen çeşitleri varken, son yıllarda gelişen teknoloji ile yutulabilen balon da hayatımıza girmiştir.
Mide balonu işlemi ilerlemiş mide hastalıklarında, kanser çeşitlerinde, hamilelik durumlarında uygulanmaz.
Bulantı, mide ağrısı, mide kasılmaları, kramplar balon takılma işlemi ardından ilk günlerde görülen durumlardır. Ülser, mide kanaması, mide perforasyonu, bağırsak tıkanıklığı, balonun patlaması nadiren görülür.
Mide Balonu Fiyatları 2023
Mide Balonu fiyatları, uygulanan balonun süresine, balonun çeşidine, balonun uygulandığı hastanenin imkanlarına göre ve ekibinizden alacağınız hizmetin süresine göre farklılık göstermektedir.
2023 yılında da mide balonu fiyatlarını belirleyecek kriterler bunlar olacaktır. Mide balonunun süresinin, kaç aylık olduğu (6 ay – 1 yıl seçenekleri mevcuttur.) Endoskopi yöntemi ile mi takılacağı, yutulabilir balon mu olduğu fiyatı belirleyen en temel kriterdir.
Midemde Mide Balonunu Hissetmem Mümkün mü?
Mide balonu yerleştirildikten sonraki ilk günlerde düz uzanmalarda ve yatarken ani yana dönmelerde rahatsızlık hissetmek mümkündür. Bu beklenen bir durumdur ve yastığın yükseltilmesi ile rahatsızlık giderilir.
Balonun yerini bulması dediğimiz tabir, yani birey balona alışana kadar dik konumda yürürüşler yapmak, sonrasında kilo verme sürecini desteklemek amaçlı tempolu yürüyüşler önemlidir.
Mide Balonu İşlemi Kimlere Yapılabilir. ?
Diyet, egzersiz ile başarılı olamamış, ameliyat olmak için yeterli kilosu olmayan bireylere uygulanırken , cerrahi yönteminden korkan kilolu bireylere de uygulanmaktadır. Ayrıca obezite ve metabolik cerrahi için yüksek riske sahip hastaların ameliyata hazırlık sürecinde de uygulanmaktadır.
Gastrik Balonla İlgili Sık Sorulan Sorular (SSS)
Ne Kadar Kilo Vereceğim?
Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye göre değişmektedir. Başlangıç kilosu, eşlik eden Metabolik rahatsızlık olup olmadığı,bireyin cinsiyeti, daha önceki diyet geçmişi bu sorunun yanıtını belirler.
Balon Midemde Ne Kadar Kalabilir?
Tipik olarak, balon altı ay ve 1 yıl midede kalan çeşitleri mevcuttur.
Mide Balonunun Yan Etkileri ve Komplikasyonları Var mı?
Balon takılması işlemi ardından ilk zamanlar alışma süreci olduğu için zor geçebilmektedir. Balon takılması işlemi öncesi birey bu konuda bilgilendirilmelidir.
Mide krampı, bulantı ve kusma en yaygın görülen semptomlardır, bunlar zararlı semptomlar değildir. Kalıcı veya tekrarlayan bir sorun olurda, ekibinize danışın ve bol miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.
Mide Balonu İşlemi Ardından Neleri Dikkate Almam Gerekli?
Mide balonuna uyum sağlamak kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Bazı bireyler mide balonuna çok kolay adapta olurken, bazı bireylerin rahatsızlıkları daha uzun sürebilir.
Balon takılması işlemi ardından takip eden 7-10 boyunca zorlu fiziksel aktiviteden kaçınınız. Balona adapte olduktan sonra aktivite ve egzersiz seviyeleri eski seviyelerine arttırılabilir.
Mide balonu işlemi ardından etkin başarının sağlanması için,diyetisyeninizin önerdiği diyet programını çok iyi takip etmelisiniz. Sıvı gıdalarla başlamalı ve yavaş yavaş yumuşak gıdalara tolerasyonun sağlanması ardından normal gıdalara geçilmelidir. Balon öncesine göre çok daha hızlı bir şekilde midenizi dolduracaksınız, bu yüzden çok yavaş tüketim yapmalı ve doygunluk geldiği noktada beslenme işlemine son verilmelidir. Etkin başarının en önemli şartlarından bir diğeri balon sürecindeki yaşam tarzı değişikliğinin hayatta kalıcı hale getirilmesidir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için: Prof. Dr. Hüseyin Sinan
Sağlıklı Günler Dileriz.